Bedrijfstrainingen zakelijk Engels op maat


SR training krijgt een 4.8/5 op basis van 51 beoordelingen bij Google

Spreekangst voor buitenlandse taal? 8 tips voor meer zelfvertrouwen

Spreekangst voor buitenlandse taal? 8 tips voor meer zelfvertrouwen

Tags: , , ,

Plaatje bij artikel over Spreekangst-voor-buitenlandse-taal

Spreekangst voor een buitenlandse taal?
Communiceer met meer zelfvertrouwen!

Heb je ook last van Xenoglossophobia? Van wat? Spreekangst voor buitenlandse talen! Vaak heeft dat te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Lees de tips om dat te verbeteren. 

Goed om eerst eens wat zelfreflectie te doen. Want waar komt die spreekangst en het gebrek aan zelfvertrouwen vandaan als we in een andere taal communiceren? Hoe ga je nou met meer overtuiging een gesprek in een andere taal aan?

Lees verder. We gaan je 8 tips geven.

You gain strength, courage, and confidence by every experience in which you really stop to look fear in the face’

Spreekangst omdat je een andere taal gaat spreken: relax

Hoe spannend is het?
Je bent bang om fouten te maken, of je bent bang dat je niet uit je woorden komt of je weet niet de juiste woorden te gebruiken enz. enz.

Je bent bang om te falen en je belachelijk te maken dat is het eigenlijk.
Denk dan even aan een Zweed (of een andere nationaliteit) die hier op vakantie is en jou iets in het Nederlands gaat vragen. Voel je al wat beter? Het hoeft dus niet perfect te zijn. Laat je hersenen niets blokkeren maar ontspan. Wat kan er nou gebeuren als je iets verkeerd zegt? (heb je wel eens met een echte Limburger of Fries gesproken? Dat bedoel ik!)

Begin met makkelijke onderwerpen, alledaagse dingen waar je makkelijker over spreekt.
Kortom, praten over koetjes en kalfjes in het Engels.

Spreekangst, dingen die je tegenhouden

Je bent niet gewend om dagelijks, wekelijks of zelfs maandelijks een andere taal te spreken. Daarom is het iedere keer weer even op gang komen. Wat we vaak horen is: ‘ik wil graag mijn Engelse woordenschat vergroten’.

Dat kan op vele manieren. Wat je ook merkt is dat je hersenen in het Nederlands denken. De woorden komen binnen, je gaat ze vertalen, bedenkt een antwoord en probeert een goed lopende zin te maken.

Komt dat doordat je moeite hebt met het verstaan en begrijpen van de zinnen (accenten herkennen)? Of is het juist dat je het moeilijk vindt om zelf zinnen te maken die vloeiend lopen. Lees daarom ook welke technieken je kunt toepassen in allerlei Engelse gesprekssituaties.
Wat helpt is om een gesprek voor  jezelf hard op te oefenen, op te nemen en terug te luisteren.
Je krijgt dan een goede indruk voor je vaardigheden.

Misschien twijfel je ook aan je kennis van Engelse grammatica. Ken je de basisbegrippen niet of denk je dat een zin ‘rammelt’. De Engelse taal heeft 12 varianten maar eigenlijk maar 2 tijden. De present tense and the past tense. Leer eerst de present simple, wat wij de tegenwoordige tijd noemen.
Dan kun je al behoorlijk begrijpelijk uitdrukken.

Spreken in een andere taal, probeer niet perfectionistisch te zijn

Waarom? Je legt de lat dan heel hoog en vergroot daarmee de druk op jezelf.
Durf ook fouten te maken, goed zelfs want daar leer je weer van. We merken vaak dat perfectionisme leidt tot verkramping. Probeer de woorden die je kent te gebruiken en leer ook nieuwe woorden. Leuk om deze Engelse uitdrukkingen te leren.
Begin met een aantal fingen die je aanspreken om sneller Engels te leren.

Zeker als je Engels voor je beroep moet gebruiken. Het mondeling- en schriftelijk communiceren gaat dan op een andere manier dan met je school- of vakantie Engels.

Spreekangst voorkomen, begin met een 1 op 1 gesprek

Je zult merken dat een gesprek met 1 persoon een stuk makkelijker gaat dan wanneer je aan een gesprek in een groep deelneemt. Het tempo ligt dan hoger en er is meer achtergrond geluid waardoor dingen moeilijker te volgen zijn.

Als je de gelegenheid hebt helpt het je echt als je in een Engelssprekend land de gesprekken oefent. Je pakt dingen sneller op en kunt ze ook gelijk gaan gebruiken. Voordeel is dat je met native speakers praat. Dat kan natuurlijk ook zijn uitdagingen hebben. Lees daarom ook hoe je een goed gesprek met een native speaker voert.

Spreekangst voor een andere taal, leer meer talen

Het is waarschijnlijk al uitdaging genoeg maar als je eenmaal een taal onder de knie hebt gaat het leren van andere taal vaak een stuk gemakkelijker. Je gaat dan verbanden zien en je merkt dat bepaalde talen overeenkomsten hebben. Zo wordt het makkelijker om je spreekangst te overwinnen.

Spreekangst voorkomen, stel doelen

Als je als doelstelling hebt om een andere taal te leren ga je dan ook aan je doelen houden. Zorg dat je regelmatig en consequent aandacht geeft aan de andere taal. Door met regelmaat te luisteren, te spreken en te schrijven maak jij je de taal eigen.Dat kan al met 20-30 minuten per dag. Lees daarom ook de verschillende manieren om een taal sneller te leren.  

Kijk hoe anderen reageren op jou

Een effectieve manier om jouw zelfvertrouwen in de andere taal te meten is door te observeren hoe mensen reageren wanneer u spreekt.

 • Negeert men je?
 • Onderbreekt men je regelmatig?
 • Overheersen anderen het gesprek?

Waarschijnlijk heb je dan weinig zelfvertrouwen. Maar … :

 • Als men aandacht aan je geeft
 • Je niet of zelden onderbreekt
 • Bij het gesprek betrekt
 • Oogcontact met je houdt

Heb je waarschijnlijk veel zelfvertrouwen.

Let ook op je lichaamstaal. Hoe kom je over? Kwetsbaar of overtuigend!

Spreekangst voor een presentatie of een vergadering

Je kunt met meer zelfvertrouwen een presentatie geven als je een goede voorbereiding doet. Zorg dat je overtuigend overkomt en ‘oefen’ regelmatig.

Lees ook dit als je met meer zelfvertrouwen wilt:

Met deze tips kan je een begin maken om jouw spreekangst in een andere taal te overkomen. Begin met simpele conversaties over alledaagse dingen waarbij jij je thuis voelt.

Vergroot je woordenschat, oefen, maak fouten en leer ervan. Je komt dan na enige tijd op een niveau dat je ook een goed zakelijk gesprek in het Engels kunt voeren.

Wat zijn jouw grootste uitdagingen?

Wil je nog meer informatie hoe je professioneel kunt communiceren in het Engels?
Lees dan ook:

 • De 4 meest gemaakte fouten in het Engels

Deel dit artikel ook met anderen, bedankt daarvoor.

2 thoughts on “Spreekangst voor buitenlandse taal? 8 tips voor meer zelfvertrouwen

 1. Bedankt voor deze zeer herkenbare lijst drempels bij het spreken van een andere taal. Toen ik een keer aan een kiosk in Athene in het Grieks stond te stotteren, zei een dame achter mij: “Goed, zoals je probeert”. In Engelstalige landen kun je over het algemeen op veel begrip rekenen. Het leren van een wereldtaal is in de wereld van vandaag hoe dan ook onontkoombaar.

  1. Bedankt voor jouw reactie Ivan. Je leert inderdaad veel meer van het proberen en je over de drempel heen zetten dan te denken, dat gaat me toch niet lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS E-BOOK
150-zakelijke-Engelse-uitdrukkingen-SR training-zakelijk-Engels Zakelijke uitdrukkingen in het Engels 150 stuks!

Nederlandse uitleg, met Engelse voorbeeldzinnen.

 

Voorkom Van Gaaleriaanse Fouten, Spreek als een Native Speaker, Kom Professioneel over

DOWNLOAD

ONS WERKGEBIED

Onze taalcursussen geven wij meestal in het gebied van Vlissingen tot Rotterdam, van Breda tot Tilburg, Roosendaal en Bergen op Zoom, maar ook in andere plaatsen in Nederland zijn wij actief. Bekijk onze klantlocaties.

google-map-logo
STEL UW VRAAG
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Blog berichten

In de afgelopen maanden heeft een aantal van mijn collegae bij A&B Groep de cursus Zakelijk Engels gevolgd bij SR training en ik ben blij verrast met de behaalde resultaten.

SR training heeft het team Geboortezorgadvies van CZ op een praktische en inspirerende manier kennis laten maken met Zakelijk Engels.

Iedere les was voor mij boeiend en leerzaam. De opdrachtvormen waren wisselend, afgestemd op mijn werk. Dit maakte de lessen dynamischer.

SR training is een toegankelijk trainingsbureau dat hoogwaardige taaltrainingen aanbiedt. Het is een fijne partner in de samenwerking en is enorm flexibel. Flexibel in de inhoud van trainingen, de planning en de omgang.

Wat me vooral aansprak was, dat het zo toepasbaar was. We behandelden onze eigen e-mails en rapporten. Geen droge lesstof of invuloefeningen.

Wat een verschil met school, dat leren zo leuk kan zijn. Echt praktisch en afgestemd op onze groep.
Hartstikke bruikbaar in ons werk.

Het heeft me eigenlijk nog verder gebracht dan waar ik dacht uit te komen. Ik spreek met veel meer zelfvertrouwen en merk dat het communiceren stukken beter gaat. Ook is er aandacht besteed aan vaktechnische vocabulaire wat me erg heeft geholpen.